Invullen oplossingen

Welkom bij  Jacht op de Kroonjuwelen 2019

Teamnaam, Email en Teamnummer zijn verplicht!
Weet je een vraag niet? Gok of laat open. 
Belangrijk: Let op de spelling! Een verkeerd gespeld antwoord is fout en dat is zonde.
Tenzij anders aangegeven is het antwoord altijd één woord, zonder lidwoord.
Als het antwoord een nummer is, dan kan dat wel uit meerdere cijfers bestaan. 

Teamnaam
e-mail
Teamnummer

Categorie: Oud BeekVraag 1: Beek in de 19e eeuw. Wat een prachtlandschap! Het is van een bekende romantische schilder. In welke plaats hangt dit Werk?
Categorie: Oud Beek

Vraag 2: Dit orgel in de grote St. Bartholomeuskerk is al heel lang een monument. De bouwer is beroemd in orgelland en bouwde er meerdere in Nederland. Het hoeveelste orgel was dit van zijn hand? Noteer een cijfer als antwoord.
Categorie: Oud Beek
Vraag 3: In 1931 kon je de auto voltanken bij Hotel Spijker. De merknaam van de benzine bestaat niet meer. Over welk merk hebben we het?
Categorie: Oud Beek

Vraag 4: Koninginnedag 1961. Wielerwedstrijd De Ronde van Beek werd voor het eerst gereden. Het ging 50 keer de berg op, over een parcours van een kilometer. Een zekere Van Nugteren won. Hoe heette de wielersportvereniging die het evenement organiseerde?


 
Categorie: Oud Beek

LET OP: KROONJUWEELVRAAG!
Vraag 5: Huis Wylerberg is niet het enige mooie pand op het toenmalige Landgoed Wylerberg. Er staat ook een huis dat destijds waarschijnlijk dienst deed als boerderij en pension. De chique naam van dit nu prachtig opgeknapt huis werd veel later gegeven door goedwillende krakers. Noem het laatste cijfer van het huisnummer van dit huis. Belangrijk: vul één cijfer in, niet meer.
Categorie: Oud Beek

Vraag 6: De druïde Ambiorix was midden jaren tachtig een kleurrijk figuur in Nijmegen en omstreken. Hij sloeg zijn kamp op in het Beekse bos en werd hier vriendelijk verzocht weg te gaan. Hij reageerde net zo vriendelijk door een ban uit te roepen over de toenmalige burgemeester. Geen vloek! want volgens Ambiorix mocht je niet vloeken. Hoe noemde hij zich volledig? 
Categorie: Oud Beek

Vraag 7: Nog een prachtig plaatje uit de 19e eeuw, getekend door J. van Leeuwen. Hoe werd dit inmiddels verdwenen Beeks watertje op de pentekening genoemd? Vul één woord in.
Categorie: Oud Beek
Vraag 8: Heel oud Beek. Hoe zat het ook alweer? Hoe wordt het glaciaal genoemd waarin de  Beekse stuwwal is ontstaan? Noem één woord.
Categorie: Oud Beek


Vraag 9: Zo zag Beek eruit op oude landkaarten. Welke naam voor het dijkje staat onder het gele vlakje?
Categorie: Oud Beek

Vraag 10: Ongeveer elke inwoner uit Beek kent de (Grote) Sint Bartholomeuskerk. Ze staat bekend om zijn fraaie  interieur met o.a het altaar, de preekstoel, de doopvont en een groot aantal beelden.
Op het priesterkoor waar zich het altaar bevindt, staan tegen de twee pilaren links en rechts twee beelden opgesteld met figuren in rijk gekleurde kleding.
Als je met je neus naar het altaar staat, zijn we op zoek naar de naam van de heilige rechts. 

Categorie: OpdrachtenVraag 11: Ongelooflijk! Het monster van Loch Wijlermeer is gevangen, onthoofd en als trofee naar het centrum van Beek gebracht. Voor de tere zieltjes in Beek is het te vreselijk om ernaar te kijken. Voelen mag wel. En teken dan maar! Lever je tekening in bij de jurytafel voor het codewoord.  
De beste tekening krijgt een prijs! De jury kijkt hoe goed je je verbeeldingskracht in hebt gezet door te voelen.
Categorie: Opdrachten
Vraag 12: Check je GoodyBag en vind het halfvolle flesje en de flyer. Maak een filmpje van de fameuze bottle flip en stuur het via WhatApp naar telefoonnummer 06-11889411 onder vermelding van je teamnaam! 
O ja! Het flesje moet wel landen op de flyer...
Is het filmpje goed? Mooi, dan ontvang je het codewoord voor vraag 12   
Categorie: Opdrachten
Vraag 13A: Kom met tenminste twee teamleden naar het Theater op Kalorama! BELANGRIJK: ZORG DAT JE ER OM 11.30 UUR BENT.
Vink de 6 correcte emoties aan.
Vraag 13B: De vraag van Kalorama zelf. Als je hebt opgelet kan je hieronder het antwoord invullen.
Categorie: Opdrachten
LET OP: KROONJUWELENVRAAG
Vraag 14: De coördinatenvraag! Ga op zoek naar de locaties op de foto's en vindt er het juiste coördinaat bij uit het onderstaande lijstje. 
Uiteindelijk zoeken we één cijfer
Categorie: Opdrachten
TEAMOPDRACHT!
Vraag 15: De doorsnee Bekenaar houdt wel van een drankje en is dol op een beetje competitie. Heb je een doorsnee team? Dan zit je goed bij de Oberrace in het centrum van het dorp! Doe je best en verdien een antwoord!
Categorie: Opdrachten
Vraag 16: Op de voor-motte op de Duivelsberg is het genieten van het prachtige uitzicht. Kijk eens richting de Thornse Molen. Als je goed kijkt, vind je het antwoord dat hoort bij deze vraag. We zoeken een cijfer. Tip: gebruik de verrekijker die er staat.  
Categorie: Opdrachten
Vraag 17:  Marieke van Ruitenbeek zingt in het lied ‘Beek’ over de schoonheid van ons prachtige dorp. Het refrein luidt als volgt:
1. Ik kijk naar de mensen, kan me niet beters wensen
2. Dan om hier in Beek te zijn, tussen de heuvels voelt het fijn
3. Laat me leiden door de Beekjes, de bronnen en kreekjes
4. Neem van mij nu maar aan, dat ik hier nooit weg zou gaan. 

Als je me vraagt waar ik het allerliefst wil zijn, dan zou Beek mijn keuze zijn.

Maak op de genummerde regels een andere tekst over hoe mooi Beek is.
Schrijf de vier regels regels op en lever ze in bij de jurytafel. Daar ontvang je een antwoord.  
Marieke beoordeelt de mooiste regels en zingt ze vanmiddag misschien wel. 
Categorie: Opdrachten
Vraag 18: Hex al gelezen? Brrrr eng! Het schijnt dat ze weer in het dorp rondloopt. Vind haar maar eens en tik haar aan... als je durft.
Categorie: Opdrachten
Vraag 19: Hmmm... Welk cijfer zou Roosje ons geven?
Categorie: Opdrachten
Vraag 20: Check je GoodyBag!!! Daarin zitten kaarten uit een kwartetspel. Ga erop uit en maak een kwartet. Lever die in bij de jurytafel en ontvang een antwoord!

Categorie: Sponsorvragen
Vraag 21: Stormgevers is de uitkomst in het doolhof van mogelijkheden bij het organiseren van een feest. Op de weg naar de uitgang in het doolhof hieronder kom je een woord tegen. Welk woord?


Categorie: Sponsorvragen
Vraag 22: Je weet wat je te doen staat! De organisatie is de oplossing dankbaar. 
Categorie: Sponsorvragen


Vraag 23: Altijd mooi daar in de bossen van De Duivelsberg. Al die blaadjes... Zie jij welk diertje zich verstopt? 

Categorie: Sponsorvragen


Vraag 24: Bij Rowill BV kan je ook terecht voor grind, split en bodembedekkers. Hoeveel soorten hiervan kun je bij Rowill BV online bestellen?
Categorie: SponsorvragenVraag 25: In de etalage van Marius staat een pot verf van het allerhoogste niveau. Hoeveel centiliter denk je dat erin zit?
Categorie: Sponsorvragen


LET OP: KROONJUWEELVRAAG
Vraag 26: In Beek wordt een pand te koop aanboden door Stonevest, maar het heeft geen Te Koop bord. Ga naar het pand, kijk door het glas en vindt het antwoord.     
Categorie: Sponsorvragen

Vraag 27: Trots! Een inwoner uit Beek is in maart dit jaar Nederlands kampioen geworden. In welke sport?
Categorie: Sponsorvragen

Vraag 28: Het is druk op het parkeerterrein van Marius! Het oranje autootje kan alleen de rijrichting vooruit/achteruit. Ook de andere auto's mogen de rijrichting vooruit/achteruit, of links/rechts bewegen. Het verschuiven van één auto van één hokje is een zet. Als de motorkap van het oranje autootje uit het vierkant rijdt ben je er. 

Hoeveel zetten heb je minimaal nodig om het oranje autootje linksboven naar buiten te leiden?Categorie: Sponsorvragen


Vraag 29: Austria Sport in Malden organiseert jaarlijks een eigen wandeltocht. De hoeveelste editie van de tocht vindt dit jaar plaats?
Categorie: Sponsorvragen

Vraag 30: De Koninklijke familie huurt Villa Mooi Nederland in Beek.
Aankomst vrijdag 3 januari 2020 vertrek maandag 6 januari 2020. De groep bestaat uit 23 personen. Op zaterdag besluiten Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven ook af te reizen om één nachtje te blijven. Wat is het totale bedrag op de factuur inclusief borg?

Vul alleen cijfers in!!!

Categorie: Oranje en Nederland
Vraag 31: 

Foto 1. 
Vraag 31 Foto 2. 
Vraag 31 Foto 3. 
Vraag 31 Foto 4. 
Vraag 31 Foto 5. 
Vraag 31 Foto 6. 
Vraag 31 Foto 7. 
Vraag 31 Foto 8. 
Vraag 31 Foto 9. 
Vraag 31 Foto 10
Categorie: Oranje en Nederland

Vraag 32: Stel dat Beatrix het helemaal gehad heeft met Nederland. Zij kan zonder problemen een andere nationaliteit aannemen. Welke?
Categorie: Oranje en Nederland


Vraag 33: Slechts bepaalde personen in de hofhouding mogen dit dragen. Hoe noem je dit? let op de spelling!
Categorie: Oranje en Nederland

Vraag 34: Mjam... deze Rose champagne was favoriet bij welk lid van het Oranjehuis. Noem alleen de voornaam.
Categorie: Oranje en Nederland
LET OP: KROONJUWEELVRAAG!!!

Vraag 35: Deze beroemde zaal wordt gebruikt door een regeringsorgaan en is met een vleugel verbonden aan een paleis dat eens behoorde aan de Oranjes. In welk jaar werd dit paleis verkocht? LET OP: vul alleen het laatste cijfer van het jaartal in!
Categorie: Oranje en Nederland
Vraag 36: 


Foto 1:
Foto 2. 
Foto 3. 
Foto 4. 
Foto 5. 
Foto 6. 
Foto 7. 
Foto 8. 
Foto 9. 
Foto 10. 
Categorie: Oranje en Nederland
Vraag 37: Nationale trots Lenny Kuhr won met De Troubadour het Eurovisie Songfestival. In de Top 40 deed ze het gek genoeg niet zo goed. Wat was de hoogste notering van het nummer?
Categorie: Oranje en Nederland
Vraag 38: De koning heeft nog geen medaille voor Vernuft en Voortvarendheid uitgereikt. Eén van de dragers van deze zeldzame onderscheiding is een bekend oud-politicus die nog steeds geregeld boodschappen doet in het dorp. Hij kreeg de versierselen voor zijn bijdrage aan het beëindigen van een gijzeling op een stukje buitenlands grondgebied in Nederland. Over welk land gaat het?
Categorie: Oranje en Nederland
Vraag 39: In 2016 stormde tijdens de Giro d'Italia de Nederlandse wielrenner Maarten Tjallingii de Muur van Beek op. Hij werd op de top helaas geklopt door een Spanjaard. Hoe heet hij? Alleen zijn achternaam is voldoende.
Categorie: Oranje en Nederland

Vraag 40: Vier Willems van Oranje. Willem de Eerste, de Tweede, De Derde en De Vierde. Zet de cijfers 1 t/m 4 bij de juiste Willem
A: ?
B: ?
C: ?
D: ?

Categorie: Foto's


Vraag 41:
Op deze plaats “ligt de maagd aan het kruis” en staat een adres vermeld. Deze straat heeft tegenwoordig een kortere naam en ligt in het verlengde van een andere straat. Naar welke kleur verwijst deze andere straat?

 


 

Categorie: Foto's

Vraag 42:
Tel de cijfers van het huisnummer van deze woning bij elkaar op!

 

Categorie: Foto's

Vraag 43:
Deze poort staat aan het begin van een pad dat naar een woning leidt. Wat is het huisnummer van deze woning?

Categorie: Foto's

Vraag 44:
Welke boomsoort is te vinden rondom deze locatie en ligt ook ten grondslag aan de naamgeving van deze plaats?

Categorie: Foto's

Vraag 45:
Op deze waterpomp staan drie cijfers vermeld. Tel deze bij elkaar op!

Categorie: Foto's

Vraag 46:


Welk woord staat op het glas van de lantaarns achter deze kleine vriend?


 

Categorie: Foto's

Vraag 47:


Hoeveel bolornamenten zijn er te vinden bovenop de voorgevel van dit gebouw?

Categorie: Foto's


LET OP: KROONJUWEELVRAAG!!!
Vraag 48:
Als je op dezelfde plaats staat als de fotograaf van deze foto, bevind je je op een straat. Wat is het laatste cijfer van het geboortejaar van de naamgever van deze straat?
Categorie: Foto's

Vraag 49:
In Beek kun je op meerdere plaatsen het resultaat zien van het project “Water Werkt.” Eén van de resultaten van dit project is, dat een grote hoeveelheid bronwater niet meer in het riool terecht komt. Op deze locatie kun je zien om hoeveel liter bronwater het gaat. Vul als antwoord het aantal liters per seconde in.
Categorie: Foto's

Vraag 50: Op deze plek heb je een prachtig doorkijkje naar Beek. Kijk rustig om je heen dan vind je ook snel het antwoord op: Wat plukt Maarten?

De Jacht op de Kroonjuwelen, en dan de laatste vraag...


Wat is de Kroonjuweelcode!!! 

Bedankt voor het meedoen!